Vzdušje v našem vrtcu je podobno vzdušju v veliki družini. Teti opravljava delo vzgojiteljice, kakor tudi dejavnosti, ki so povezane z osnovnimi opravili življenja, kot so: skrb za prehrano in gospodinjska dela, skrb za prostor in rastline. Imava pa tudi vsaka svoje ročno delo, izdelujeva in šivava igrače. Pomembne dejavnosti glede na letni čas vpletava v svoje delo, na primer, jeseni meljemo žito v mlinčih, pozimi izdelujemo božične okraske, pečemo piškote in iz papirja delamo zvezde, spomladi izdelujemo ptičke… Pri vseh dejavnostih otroci svobodno sodelujejo in pomagajo glede na svoje sposobnosti in interes.

Življenje v vrtcu temelji na ritmični izmenjavi dejavnosti.

Otroke teta pričaka v vrtcu med 7.00 in 8.30 uro. Ko otrok pride v vrtec, teta otroka in starša osebno pozdravi s stiskom roke, kar otroku olajša prehod v drugo okolje. Otroka na mizi čaka zajtrk, temu pa sledi prosta igra.

Ob 8.30 uri se vsi skupaj zberemo pri mizici letnih časov in zapojemo pesmico ter naredimo rajalno igro.

Do 10. ure se otroci prosto igrajo, teti opravljava gospodinjska in ročna dela ter pripraviva prostor in material za umetniško dejavnost.

Vsak dan v tednu je namenjen eni umetniški dejavnosti:

  • ponedeljek: risanje z voščenimi bloki,
  • torek: oblikovanje čebeljega voska,
  • sreda: evritmija. Evritmija je umetnost gibanja skozi govor in petje, izvaja jo izšolana evritistka.
  • četrtek: slikanje z mineralnimi barvami v tehniki “mokro na mokro”,
  • petek: oblikovanje testa in peka kruha.
Po prosti igri in umetniški dejavnosti sledi pospravljanje igrač na njihovo stalno mesto ter dopoldanska malica.
Sledi odhod na prosto. Zunaj se prosto igramo vsak dan, primerno oblečeni za vse vremenske razmere. Imamo ograjeno zunanje igrišče, včasih pa se podamo tudi na sprehod, saj nas obkroža lepa okolica in narava. Imamo velik, poseben voziček prav za ta namen, v katerem se peljejo naši najmlajši otroci. Gibanje na prostem traja do 12 ure.

Ko se vrnemo notri je čas kosila. Pred kosilom naredimo prstno igrico, povemo izrek in nato pojemo kosilo.

Po kosilu vsi otroci počivajo. V spalnici teta otroke umiri z igranjem na liro, sledi pravljica. Kadar teta pripravi lutkovno igrico, jo izvaja pred kosilom v igralnici, namesto pravljice pred spanjem pove uspavanko. Otroci počivajo do 14. ure.

Ko se zbudijo, pojedo popoldansko malico in se prosto igrajo notri in-ali zunaj.

Starši pridejo po otroke po kosilu, ob 12.30 uri ali po počitku, od 14.00.do 16.00 ure.

Življenje vrtca je osnovano na ritmu in ponavljanju, ki otroku omogoča varno otroštvo in zdrav razvoj. Redno obiskovanje vrtca otroku omogoča harmonično povezanost s skupino.

WALDORFSKI ZASEBNI VRTEC LIRA
Stožice 20
1000 Ljubljana

Kontaktni osebi
Marjeta Gotal, tel. št.: 040 738 595
Mojca Maček: tel. št.: 031 753 957

El. pošta
info@vrteclira.si